Mamy przyjemność poinformować, że ukończyliśmy remont sali szkoleniowej/ biblioteki w Domu Polskim w Cardiff. Środki na remont sali pochodziły z części funduszy przyznanych Polish Home Association w ramach programu Impact Plus (Cardiff Third Sector Council) oraz środków własnych. Ponieważ fundusze przyznane były tylko na materiały, remont nie byłby możliwy bez ofiarnej pracy wolontariuszy.

W ramach programu Impact + z Cardiff Third Sector Council otrzymaliśmy dofinansowanie na zakup wyposażenia dla Polish Home Association. Otrzymane środki (2143,07 funtów) przeznaczymy na remont oraz wyposażenie sali szkoleniowej ("biblioteki") w Domu Polskim. Mamy nadzieję, że już po nowym roku oddamy do użytku odnowione i wyposażone pomieszczenie.

Mamy przyjemność poinformować, że w styczniu zakończył się remont łazienek w Domu Polskim. Po ponad półrocznych przygotowaniach, poszukiwaniach sponsorów i załatwianiu formalności nasze Stowarzyszenie oddaje do użytku nowe pomieszczenia.

W związku z planowanym remontem toalet w Domu Polskim w Cardiff poszukujemy wykonawcy prac remontowych (firmy lub osoby prowadzącej jednoosobową działalność gospodarczą).

Dom Polski przy Newport Road 174 był siedzibą Stowarzyszenia Polskich Kombatantów w Wielkiej Brytanii: Koło nr 475 w Cardiff.

Koło w Cardiff było jednym z pięciu (obok Bridgwater, Bristol, Cheltenham i Trowbridge), które wchodziły w skład Rejonu IX SPK. Rejon nie miał osobnego Zarządu, a odpowiedzialnym za koordynowanie pracy kół był Sekretarz Rejonu.

Stowarzyszenie Polskich Kombatantów w Wielkiej Brytanii działało od 1946 roku do 2013. Od momentu powstania SPK było inspiratorem i organizatorem życia społecznego i kulturalnego polskiej emigracji w Wielkiej Brytanii. Stowarzyszenie zakładało polskie parafie, tworzyło i wspierało polskie szkoły sobotnie, biblioteki, świetlice, zespoły artystyczne i sportowe. Pomimo zakończenia działalności SPK na zawsze pozostanie ważną kartą w historii polskiej wspólnoty w Wielkiej Brytanii.

Więcej informacji o SPK znajduje się na stronie: http://www.spk-wb.com/.

Więcej artykułów…