Biuro porad powstało aby wspierać Polaków w pokonywaniu codziennych trudności biurokratycznych. Udzielamy informacji o przysługujących prawach i uprawnieniach, doradzamy w sprawach dotyczących opieki zdrowotnej, świadczeń socjalnych i mieszkaniowych.
Nasi konsultanci prowadzą doradztwo indywidualne lub telefoniczne, pomagając:

- tłumaczyć i wypełniać formularze,

- doradzając w sprawie przysługujących zasiłków i pomocy społecznej,

- pomagając w formułowaniu pism dotyczących pracy, banku, szkoły, służby zdrowia czy urzędów.

Termin konsultacji indywidualnych ustalany jest po uprzednim e-mailowym zapowiedzeniu sprawy.

Nie pozostawiamy spraw niezałatwionych. Jeśli problem przekracza nasze możliwości, konsultanci zorganizują kontakt z organizacjami lub rządowymi instytucjami, które są uprawnione do rozwiązania danego problemu.

Wszystkich zainteresowanych, posiadających pytania lub pragnących się spotkać prosimy o e-mail na adres: Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć. .
Usługi biura są całkowicie bezpłatne.

Adres biura:

174 Newport Road
Roath
Cardiff,
CF24 1DL
Na domofonie przycisk "OFFICE"

godziny otwarcia:
sobota 10:00 - 13:00 (prosimy o wcześniejsze uzgodnienie i rezerwację terminu pod adresem: Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć. )

uwaga: w drugą sobotę każdego miesiąca Biuro Porad jest czynne tylko przez godzinę od 12:00 do 13:00. W tym dniu w godzinach 10:00 - 12:00 bezpłatnych porad dotyczących działalności gospodarczej udziela  księgowa z Biura Rachunkowego Bristol Bookkeepers)

W okresie wakacyjnym (lipiec/sierpień) Biuro porad jest nieczynne.

Biuro Porad jest prowadzone przez PHA – wolontarystyczną organizację działającą na rzecz Polonii w Cardiff i okolicach. Biuro Porad świadczy swe usługi nieodpłatnie na zasadach samopomocy, gdzie wolontariusze dzielą się swymi doświadczeniami w pokonywaniu problemów, z którymi sami musieli się zmierzyć w przeszłości. Wolontariusze najczęściej pomagają tym, którzy ze względu na trudności językowe lub osobiste nie mogą uzyskać pomocy w innych przeznaczonych do tego instytucjach. Mimo iż dokładamy wszelkich starań aby dostarczane informacje były aktualne i dokładne, nasze usługi nie mają charakteru profesjonalnego doradztwa lub porady prawnej. W sytuacjach w których potrzebna jest porada prawna lub profesjonalne doradztwo proszę skontaktować się z adwokatem, radcą prawnym, właściwym urzędem lub specjalistyczną instytucją doradczą. Mimo iż dokładamy wszelkich starań aby dostarczane informacje były aktualne i dokładne, nie możemy zagwarantować, że wszystkie podane treści są bezbłędne i kompletne. PHA nie może zagwarantować jakości, rzetelności, aktualności czy kompletności podanych informacji. Dlatego też PHA nie składa żadnych zapewnień co do przydatności podanych informacji do określonych celów.